Portal AFCPortal AFCPortal AFC
+385 1 337 6070
portalafc@portalafc.hr
Bee.Activities
Portal AFCPortal AFCPortal AFC

Kako uspješno isplanirati financijsko poslovanje tvrtke ili obrta?!

financijsko poslovanje savjeti za financije tvrtka obrt poslovanja

Zašto je važno voditi temeljitu brigu o financijama poslovanja? Kako uspješno isplanirati financijsko poslovanje tvrtke ili obrta? Koji su koraci nužni za kvalitetno planiranje budžeta i na što trebate pripaziti kod definiranja novčanih troškova?

Kvalitetno isplanirano financijsko poslovanje tvrtke ili obrta osnovni je preduvjet za uspjeh biznisa na tržištu. Iako će mnogi reći kako financije nisu najvažniji dio biznisa, činjenica je da tvrtku ili obrt otvaramo upravo iz razloga zadovoljenja nekih financijskih potreba. U suprotnom, mogli bismo imati hobi u kojem nam zarada nikako ne bi bila na prvom mjestu.

Mnogi novi poduzetnici nisu sigurni kako kvalitetno isplanirati financijsko poslovanje poduzeća što ih može dovesti u određene probleme. U nastavku članka ćemo predstaviti 5 važnih koraka za planiranje novčanog poslovanja tvrtke ili obrta – koji će vas odvesti u pravome smjeru. Ako po završetku članka još uvijek imate nejasnoća i pitanja u vezi financija u poslovanju – slobodno nam se obratite za pomoć ovdje.

Detaljno razmotrite vaš plan razvoja tvrtke ili obrta

Svaka tvrtka ili obrt trebala bi imati poslovni plan u kojem barem u osnovnim crtama stoji napisano koje ciljeve i u kojem vremenskom roku tvrtka/obrt želi ostvariti. Takav poslovni plan temelj je uspješnog budućeg poslovanja jer omogućuje jednostavno praćenje rezultata. U poslovnom planu napisani su vaši kratkoročni i dugoročni ciljevi, planovi razvoja, investiranja, željeni broj klijenata, potrebna oprema, itd.

Detaljnom analizom poslovnog plana dobit ćete važne podatke za kreiranje plana financijskog poslovanja tvrtke. Provjerite u što sve želite ulagati novac u narednom periodu i sastavite listu novčanih ulaganja i potrebnih financija. To neka vam bude osnovni korak prije kreiranja financijskog plana.

Izradite novčane projekcije za daljnje poslovanje

Novčane projekcije zapravo prikazuju željene prihode (i rashode) u nekom narednom periodu. Ako tek krećete s biznisom vjerojatno ćete barem malo pogriješiti u stvaranju tih projekcija, a ako već imate tvrtku/obrt otprilike znadete koliko novčanih prihoda biste trebali imati sljedeći tjedan, mjesec, godinu.

Izradite detaljnu novčanu projekciju za sljedeće mjesece, godinu i razdoblje od 5 godina – kako biste dobili uvid u to koliko ćete novca imati i nedostaje li vam novac za vaše buduće planove. Projekcija neka bude ambiciozna, ali ostvariva – kako biste imali poticaj za bolji i kvalitetniji razvoj poslovanja.

Napravite plan financija za budućnost

Uspješno financijsko poslovanje okosnica je zadovoljstva vlasnika poduzeća, ali i eventualnih zaposlenika unutar tvrtke ili obrta. Kako biste financijama išli u pravom smjeru izrazito je važno napraviti lako mjerljiv i detaljan plan financija za budućnost. U prethodnim ste koracima istražili u što sve planirate ulagati (troškovi), ali i koliko novca će priteći u vaše poslovanje (prihodi) – a sada je vrijeme da sve to zbrojite na jednom mjestu.

Plan financijskog poslovanja trebao bi biti jednostavan, ali detaljan i točan. Naime, kako bi se plan uopće mogao ostvarivati i pratiti, važno je da bude jednostavan za čitanje i analizu. Nadalje, kako bi plan imao čvrsto uporište u stvarnom poslovanju mora biti iskren, točan i detaljan jer samo tako znadete gdje su prilike i nedostaci vašeg plana. Detaljno popišite sve planirane prihode i troškove te saznajte u kojem će smjeru ići vaše poslovanje u budućnosti.

Isplanirajte rješenje za negativan scenarij

U protekloj godini vidjeli smo kako jedan globalno negativan događaj može u potpunosti poremetiti sve planove i ideje. Poslovanje je baš poput života – nepredvidivo te prepuno uspona i padova. Nikada sa sigurnošću ne možete ustvrditi što vas čeka u budućnosti pa trebate biti spremni na razne scenarije.

Po pitanju financija, uvijek biste trebali imati plan za rješavanje negativnog scenarija. Primjerice, ako se razbolite ili donesete neku pogrešnu poslovnu odluku, mogli biste se naći u financijskim minusima. U tom slučaju potreban vam je “crni fond” iz kojeg možete pokrpati nekoliko financijskih rupa koje će se vrlo vjerojatno pojaviti u vašem poslovanju. Sve tvrtke imaju svoje fantastične i razočaravajuće tjedne i mjesece, no važno je da te razočaravajuće dočekate financijski spremni.

Pratite financijsko poslovanje i optimizirajte planove

Planovi su jedno, a stvarna zbivanja na tržištu nešto sasvim drugo. Činjenica je da ne možete u potpunosti ispuniti planove za budućnost te ćete u nekoj fazi razvoja trebati prilagoditi svoje financijske planove novo nastaloj situaciji. U prilagodbi financijskih planova nema ništa loše jer vam pruža bolji uvid i planiranje ovisno o trenutno ostvarenim rezultatima.

Kako biste mogli optimizirati poslovne i financijske planove, izrazito je važno da temeljito pratite rezultate vašeg poslovanja. Usporedbom stvarnih rezultata i željenih planova vrlo brzo ćete saznati nalazite li se na dobrom putu prema uspjehu ili gubite korak s planiranim putem. Jednostavno praćenje lako mjerljivih rezultata omogućit će vam da planirate bolje, učinkovitije i uspješnije.

 

Ako niste sigurni kako postaviti planove za financijsko poslovanje vašeg biznisa, svakako nam se javite ovdje. Svojim iskustvom i znanjem rado ćemo vam pomoći u boljem planiranju vaših budućih financija.

Previous Post
Newer Post