Portal AFCPortal AFCPortal AFC
+385 1 337 6070
portalafc@portalafc.hr
Bee.Activities
Portal AFCPortal AFCPortal AFC

Je li pametnije otvoriti tvrtku ili obrt i kako se odlučiti za najbolju opciju?

pametnije otvoriti tvrtku ili obrt poslovanje portalafc

Planirate svoju poslovnu ideju pretvoriti u biznis, no niste sigurni je li pametnije otvoriti tvrtku ili obrt? Koji se oblik poslovanja više isplati i koje su osnovne razlike između tvrtke i obrta? Koje su prednosti tvrtke, a koje obrta?

Otvaranje biznisa veliki je korak u životu svakog pojedinca. S obzirom na to da ne postoji neko formalno obrazovanje o poslovanju i otvaranju biznisa, pojedinci su uglavnom prepušteni sami sebi prilikom pokretanja poslovanja. Stoga, svaki pojedinac prije pokretanja biznisa iznad glave ima hrpu upitnika jer ne zna što, gdje i kako.

Srećom, kvalitetan računovodstveni servis koji ima iskustva u pokretanju poslovanja klijenata znati će vam dati prave savjete u pravo vrijeme. Planirate li pokrenuti biznis – slobodno nas kontaktirajte za pomoć ovdje. Sada ćemo objasniti nekoliko osnovnih razlika između tvrtke i obrta:

Tvrtka odaje ozbiljniji dojam klijentima

Odlučite li se na pokretanje tvrtke vrlo vjerojatno nećete pogriješiti. Naime, tvrtka u očima vaših budućih klijenata izgleda kao puno ozbiljnije i profesionalnije okruženje za suradnju. Obrti su godinama percipirani kao zanatske djelatnosti koje ne ostvaruju neke drastično velike financijske rezultate, već je njihova zadaća prehraniti obrtnike i njihovu obitelj. S druge strane, tvrtke mnogi percipiraju kao ozbiljne i fokusirane biznise koji točno znaju kako riješiti problem klijenata. Stoga, tvrtka će u očima vaših budućih klijenata izgledati ozbiljnije i mamiti ih na suradnju.

Obrt nudi slobodno raspolaganje novcem

Razlike između obrta i tvrtke puno su izraženije u samom načinu poslovanja, nego li u ostavljanju dobrog ili lošeg dojma. Stoga, valja naglasiti kako se obrt vezuje uz OIB vlasnika obrta što znači da taj isti vlasnik odgovara svojom punom imovinom za obrt. S druge strane, svojevrsna prednost obrta je što vlasnik može raspolagati novcem koji je zaradio onako kako želi. Obrti su danas popularni među poduzetnicima početnicima, posebice u uslužnim djelatnostima.

Tvrtke kao zasebni poslovni subjekt s vlastitim OIB-om

Za razliku od obrta, tvrtke se otvaraju kao zasebni poslovni subjekti i ne ovise o OIB-u vlasnika. Tvrtka dobiva novi OIB na koji se vezuju sve buduće novčane i robne transakcije pa samim time vlasnik ne odgovara (u potpunosti) svojom imovinom za tvrtku. Prilikom isplate dobiti zaračunavaju se posebni porezi i prirezi. Prednost otvaranja tvrtke je što se mogu registrirati gotovo sve djelatnosti koje želite, dok ste kod obrta ograničeni raznim propisima.

Je li pametnije otvoriti tvrtku ili obrt?

Ne postoji generalno kvalitetan odgovor na ovo pitanje. Potrebno je napraviti analizu vaše ideje i željenih uvjeta poslovanja te na temelju toga donijeti mudru odluku. Neke poslovne ideje funkcionirat će bolje i povoljnije ako posluju kao tvrtka, dok će neke biti uspješnije ako imaju status obrta. Puno je detalja koji odlučuju u tome što je pametnije otvoriti. Ako vas sve ovo pomalo zbunjuje, najbolje je da nam se obratite za pomoć putem kontakt obrasca. Rado ćemo vam pomoći u prvim početnim koracima pokretanja vašeg biznisa.

Previous Post
Newer Post